Lees in 2 minuten
Gepubliceerd op 28-02-2020
BlogErik Mijnheer
Business Manager
Ben je klaar voor de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening?
Voorkomen is beter dan genezen. Zo wil de overheid voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen. Je geeft binnen de gemeente reeds op een goede manier invulling aan de schuldhulpverlening.
Je helpt mensen uit de schulden, om weer grip op hun leven te krijgen en te participeren in de maatschappij. Je weet als geen ander hoe ontwrichtend (problematische) schulden kunnen zijn. Het heeft een impact op het werk, op de gezondheid en op het sociale vlak.
Nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in 2021
De schuldenproblematiek is een groot en kostbaar maatschappelijk probleem, waarbij een brede maatschappelijke aanpak vereist is. Het uitvoeren van schuldhulpverlening kost veel geld, terwijl je tegelijkertijd rekening moet houden met een beperkt budget om jedoelstellingen te behalen. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de implementatie van de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 januari 2021.
Deze nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, ingediend op 11 oktober 2019, gaat in per 1 januari 2021. De gewijzigde Wet maakt de uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens voor schuldhulpverlening door gemeenten en andere bij schuldhulpverlening betrokken organisaties mogelijk. Het primaire doel van deze wetswijziging is het beter en vroeger helpen van burgers met schulden.
Met de invoering van deze nieuwe Wet moet je sneller inzichtelijk krijgen welke burgers en cliënten dreigende financiële problemen hebben. Bijvoorbeeld door in een vroeg stadium, aan de hand van één of meerdere signalen, betalingsachterstanden te ontdekken. Dat betekent voor jou twee dingen:
-
De noodzaak om in een vroeg stadium in contact te komen met mensen om het oplopen van schulden te voorkomen
-
Het vormgeven van (nieuw) beleid op vroegsignalering, zodat het makkelijker voor jou wordt om inwoners met schulden te helpen
Welke signalen worden gebruikt bij vroegsignalering?
Er zijn verschillende signalen, in de meeste gevallen betalingsachterstanden, die gebruikt worden bij de vroegsignalering van schulden. Voor een goede implementatie is het belangrijk te bepalen welke betalingsachterstanden het meest relevant zijn en de grootste voorspellende waarde hebben. Tevens is het essentieel dat een goede gegevensoverdracht plaatsvindt tussen samenwerkende organisaties en gemeenten, om zo de betrouwbaarheid en de frequentie van signalen te verhogen.
In de praktijk worden de onderstaande vijf signalen in meer of mindere mate gebruikt voor vroegsignalering. Dit zijn de volgende:
-
Achterstanden bij zorgverzekeraars
-
Achterstanden bij energiebedrijven
-
Huurachterstanden bij woningbouwcorporaties
-
Achterstanden bij waterbedrijven
-
Achterstanden gemeentelijke belastingen
Burgers en cliënten met financiële problemen moeten eerder in beeld zijn, zodat je problematische schulden door de effectieve inzet van vroegsignalering kunt voorkomen. Je biedt mensen hulp aan voordat ze daar zelf om vragen.
Onze tips bij het implementeren van de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
-
Creëer draagvlak bij alle partijen die binnen de gemeente te maken hebben met vroegsignalering, door hen vanaf het begin bij het project en de voortgang ervan te betrekken.
-
Bepaal welke signalen, bijvoorbeeld door signalen te matchen, een hoge voorspellende waarde hebben en zodanig een goede indicatie vormen voor oplopende schulden.
-
Zorg dat je in beeld hebt op welke manier je het matchen en ontvangen van signalen kunt automatiseren, zodat je bijvoorbeeld met Stratech Perspectief kostbare tijd kunt besparen.
-
Houd bij de vormgeving van nieuw beleid al bij voorbaat rekening met de (eventueel) extra capaciteit die je nodig hebt bij ingang van de nieuwe Wet. Denk aan het plannen van eerste gesprekken met cliënten, en de noodzaak dat deze gesprekken plaatsvinden binnen vier weken nadat je een signaal met een hoge voorspellende waarde heeft ontvangen waarbij de cliënt het aanbod tot een gesprek heeft geaccepteerd.
-
Zorg ervoor dat je de resultaten die je behaalt op het gebied van vroegsignalering goed bijhoudt in een dashboard, zoals bijvoorbeeld Stratech Insight. Zo kun je de project- en stuurgroep eenvoudig informeren en kun je snel bijsturen.
-
Zorg dat je in contact komt met andere gemeenten die reeds zijn begonnen met het implementeren van de nieuwe Wet. Zo kun je van elkaars ervaringen leren en werk je toe naar een betere implementatie.
Meer weten?
Benieuwd naar hoe onze software jouw werkprocessen kan automatiseren en je kan helpen met de implementatie van de nieuwe Wet?
Neem contact op
Stratech Perspectief
Clientvolgsysteem
Software die je helpt
Met ons cliëntvolgsysteem kun je alle activiteiten eenvoudig registreren, ordenen en beheren. Hierdoor kun je jouw aandacht besteden aan het helpen van cliënten.
Aanmelden voor updates
Ontvang de nieuwste ontwikkelingen omtrent Stratech Perspectief Cloud en het sociale domein automatisch in je mailbox 🤩
Nieuws & Kennis
Gerelateerde artikelen
Lees in 2 minuten
Niniek en Damon over een gestroomlijnde transitie naar de cloud
Achter de schermen zijn onze klanten druk met hun transitie naar het vernieuwde Perspectief Cloud. Met een uitgedacht stappenplan helpen wij je door het...
Daniëlle Knapen
Product Manager
Lees in 2 minuten
Perspectief Cloud | Highlights en vooruitblik
Er staat een grote mijlpaal voor Stratech Social voor de deur: op 1 januari 2025 gaat Perspectief Cloud officieel live! Het einde van het jaar staat...
Daniëlle Knapen
Product Manager
Lees in 2 minuten
Servicedesk over de cloudmigratie
De overgang naar Stratech Perspectief Cloud vergt heel wat voorbereiding, niet alleen voor ons ontwikkelteam maar voor de gehele organisatie. Zo is onze...
Tiffany Dooghe
Servicedesk Medewerker
knowhow
knowhow
Altijd zicht op je cliënt én grip op de financiën: twee zaken die erg belangrijk zijn. Wij begrijpen jouw dagelijkse processen en ontzorgen je met onze totaaloplossing.
[NIEUWS] Stratech Perspectief Update | Maart 2025
[BLOG] Niniek en Damon over een gestroomlijnde transitie naar de cloud