Over ons Markten Werken bij Nieuws Contact Vacatures Over ons Over ons Markten Markten Werken bij Werken bij Nieuws Nieuws Contact Contact Zoeken Vacatures
Software Listing-highlighted-cards-Stratech-Perspectief-(navigatie)
Stratech Perspectief
Schuldhulpverlening Budgetbeheer
Cases Listing-highlighted-cards-Cases-(navigatie)
Tevreden klanten
Alle cases
Nieuws & Kennis Listing-highlighted-cards-Nieuws-(navigatie)
Perspectief Cloud Updates
Aanmelden
Over ons Listing-highlighted-cards-Over-Ons-(navigatie)
Over Stratech Social
Lees meer
Neemt contact op
Software Software Listing-highlighted-cards-Stratech-Perspectief-(navigatie)
Stratech Perspectief
Schuldhulpverlening Budgetbeheer
Cases Cases Listing-highlighted-cards-Cases-(navigatie)
Tevreden klanten
Alle cases
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Listing-highlighted-cards-Nieuws-(navigatie)
Perspectief Cloud Updates
Aanmelden
Over ons Over ons Listing-highlighted-cards-Over-Ons-(navigatie)
Over Stratech Social
Lees meer
Zoeken Neemt contact op

VISH

Sinds 1 januari 2021 moeten gemeenten gegevens over personen die bekend zijn bij schuldhulpverlening uitwisselen met schuldeisers en gerechtsdeurwaarders. Voor de gegevensuitwisseling met gerechtsdeurwaarders adviseert de NVVK gemeenten gebruik te maken van de Verwijs Index Schuldhulpverlening (VISH).

Spreek een expert

VISH

Sinds 1 januari 2021 moeten gemeenten gegevens over personen die bekend zijn bij schuldhulpverlening uitwisselen met schuldeisers en gerechtsdeurwaarders. Voor de gegevensuitwisseling met gerechtsdeurwaarders adviseert de NVVK gemeenten gebruik te maken van de Verwijs Index Schuldhulpverlening (VISH).

Inmiddels is meer dan een kwart van alle gemeenten aangesloten op VISH, een initiatief van de KBvG en de NVVK. De VerwijsIndex SchuldHulpverlening draagt bij aan een compleet en actueel beeld van schulden en zorgt voor een goede informatiepositie voor alle betrokkenen. Met de VISH-koppeling in Stratech Perspectief is het eenvoudig om aan te sluiten op VISH en gegevens uit te wisselen met gerechtsdeurwaarders.

Voorkom het oplopen van schulden

Als gemeente weet je welke huishoudens met (problematische) schulden kampen. Dat is waardevolle informatie voor gerechtsdeurwaarders, die in veel gevallen niet weten of er al sprake is van actieve schuldhulpverlening. Ook weet de deurwaarder niet welke andere schulden de schuldenaar nog heeft bij de overheid, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. Met behulp van deze informatie kan voorkomen worden dat de problemen groter worden, bijvoorbeeld door een onjuiste beslaglegging of aanvullende incassokosten.

VerwijsIndex SchuldHulpverlening (VISH)

Om het oplopen van schulden te voorkomen, mogen gemeenten met behulp van VISH informatie over huishoudens met schulden delen met gerechtsdeurwaarders. Inmiddels zijn alle gerechtsdeurwaarderskantoren aangesloten op VISH. Uit de praktijk blijkt echter dat dit voor veel gemeenten (nog) niet geldt. Grotendeels omwille van de privacy, het gaat immers om de overdracht van gevoelige persoonsgegevens.

De wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, ingegaan per 1 januari 2021, zorgt daarin voor verandering. De wetswijziging maakt de uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens voor schuldhulpverlening door gemeenten en andere bij schuldhulpverlening betrokken organisaties mogelijk. Een reden voor gemeenten om het gebruik van VISH te (her)overwegen.  

Hoe werkt VISH?

VISH draagt bij aan een actueel en volledig beeld van schulden en voorziet daarmee in de informatiebehoefte van deurwaarders. VISH ontvangt middels een koppeling dagelijks actuele informatie omtrent schulden van schuldhulpverlenende instanties, bijvoorbeeld gemeenten. Het gaat daarbij om actuele persoonsgegevens van mensen die in een schuldhulpverleningstraject zitten aangevuld met de contactgegevens van de hulpverlener.

Bij het aanleveren van een nieuw bestand wordt het oude bestand, inclusief verwijzingen naar Burgerservicenummers, verwijderd. De deurwaarder kan vervolgens met VISH toetsen of een burger in een schuldhulpverleningstraject zit of juist niet. Deze toetsing vindt plaats vóór het uitbrengen van een dagvaarding op basis van het BSN. Hieronder zie je een visuele weergave, afkomstig van SNG, van de werking van VISH in de praktijk:

VISH verwijsindex Schuldhulpverlening

Hoe kun je als gemeente aansluiten op VISH?

Om aan te sluiten dien je als gemeente contact op te nemen met SNG. Samen met SNG kun je de technische aansluiting en de vervolgstappen bespreken. Denk daarbij aan het realiseren van de benodigde documentatie en overeenkomsten. Daaronder vallen de aansluitovereenkomst, eventueel een licentieovereenkomst en het vastleggen van e-mailadressen voor bij het gebruik van de applicatie.

VISH-koppeling in Stratech Perspectief

Vanuit Stratech Perspectief is het heel eenvoudig om als gemeente gegevens uit te wisselen met VISH.
Na het realiseren van de koppeling kun je in Stratech Perspectief de bestanden klaarzetten, waarbij je zelf bepaald welke gegevens gedeeld worden met VISH. Zo kun je aangeven dat je alleen gegevens wilt delen van cliënten waarbij een beschikking is afgegeven. Deze gegevens worden vervolgens iedere dag automatisch aangeleverd bij VISH.
Alvorens de VISH-koppeling in Stratech te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat je de SNG Cliënt geïnstalleerd hebt.

VISH koppeling in Stratech Perspectief

Voordelen van VISH voor jouw gemeente

Een belangrijk voordeel van aansluiting op de VerwijsIndex SchuldHulpverlening is dat het jouw gemeente veel tijd kan besparen. Invorderingsmaatregelen door een deurwaarder kunnen het schuldhulpverleningstraject immers behoorlijk verstoren en kosten veel tijd. Tijd die je beter kunt besteden aan cliënten. Tenslotte zorgt het voor meer rust, daar je cliënt niet langer met deurwaarders wordt geconfronteerd.

Stratech Perspectief

Clientvolgsysteem

Software die je helpt

Met ons cliëntvolgsysteem kun je al je activiteiten eenvoudig registreren, ordenen en beheren. Hierdoor kunt je jouw aandacht besteden aan het helpen van cliënten.

Ontdek Stratech Perspectief

Plan een demo

Benieuwd hoe Stratech Perspectief jouw gemeente kan helpen om grip te krijgen op de processen omtrent schuldhulpverlening, en je werk makkelijker en leuker te maken?

Plan een demo Download brochure Listing-highlighted-cards-Amstelveen2

"Ik help je graag de processen omtrent schuldhulpverlening te vereenvoudigen!"

Erik Mijnheer
Business Manager
Terug naar alle koppelingen

knowhow

knowhow

Altijd zicht op je cliënt én grip op de financiën: twee zaken die erg belangrijk zijn. Wij begrijpen jouw dagelijkse processen en ontzorgen je met onze totaaloplossing.

Onze software
Oplossingen voor Schuldhulpverlening Budgetbeheer Managementinformatie Contact & support Bedrijfsgegevens Brochure aanvragen Aanmelden voor training Plan een demo Klantenportaal Download TeamViewer Uitgelicht

[NIEUWS] Stratech Perspectief Update | Maart 2024

[CASE] Gemeente Gouda: klaar voor de toekomst met Stratech Perspectief

053 - 480 4080 info@stratechsocial.nl Disclaimer Privacy & Cookies Voorwaarden © 2023 Stratech